معرفی ساختار داخلی پاور ال ای دی ها و پارامتر های مهم در کیفیت و قیمت power led

این محصولات دومین نسل از led ها یا همان انقلاب گران محصولات روشنایی می‌باشند. بدون شک ورود این دسته از محصولات تجهیزات روشنایی به صنعت، یکی از اتفاقات بسیار مهم در سال‌های اخیر بوده است. با گذار از اولین نسل چراغ‌ها (لامپ های رشته ای) با میزان نوردهی اندک، (10 لومن به ازای هر وات ) و اتلاف انرژی بیش از 95 در صد، در کنار عمر حداکثری 1000 ساعت، به نسل دوم منابع تولید نور، یا همان لامپ های فلورسنتی پرطرفدار با راندمان حدود ۴ برابری نسبت به نسل اول (40 لومن نور به ازای هر وات) همچنین افزایش طول عمر بیش از 5 برابر نسبت به نسل قبل (طول عمر حدود 5000 هزار ساعت)، ورود ال ای دی ها با ویژگی های منحصر به فرد خود، انقلابی عظیم در صنعت روشنایی پدید آورد. 

افزایش طول عمر محصولات روشنایی تا ۵۰ هزار ساعت در کنار افزایش چشمگیر راندمان نسبت به نسل های گذشته (دسترسی به حدود 200 لومن به ازای هر وات انرژی الکتریسیته)، موجب محبوبیت هرچه بیشتر این نسل و افزایش فروش پاور ال ای دی در صنعت گردید. مقاومت بالا در برابر آسیب های محیطی همچنین کاهش سایز منابع تولید نور، از دیگر دلایل برای محبوبیت ال ای دی‌ها می‌باشد.

ساختار داخلی پاور ال ای دی‌ها چگونه است؟

پس از ورود اولین نسل از led‌ها (ال ای دی‌ها با توان حداکثری 5 وات و شدت نور 70 وات به ازای هر وات انرژی) احساس نیاز به نسل جدیدتر، با قابلیت مونتاژ سریعتر و همچنین تولید نور بالاتر به ازای هر عدد لامپ، بسیار احساس گردید. پاور ال ای دی‌ها پاسخگوی شایسته، با ساختار داخلی منسجم بودند. تاثیر‌پذیری اندک از محیط بیرونی در کنار قابلیت استفاده در شرایط متنوع جوی، از دیگر دلایل استقبال گسترده از این نسل چراغ‌ها شده است. در این قسمت در مورد اجزای تشکیل دهنده پاور led‌ها توضیح خواهیم داد.

نام قطعهتوضیحات
بدنه اصلی یا پوسته خارجیبدنه اصلی پاور ال ای دی در واقع نگهدارنده و اتصال دهنده کلیه قطعات داخلی می‌باشد. جنس مورد استفاده در در بدنه پاور led پلاستیک pvc با قابلیت تحمل حرارت بالا می‌باشد.
پایه‌های آند و کاتدپایه‌های آند و کاتد در پاور led‌ها به صورت دستی با دستگاه هویه و سیم لحیم، یا فرایند چاپ قلع و حرارت غیر مستقیم از زیر قطعه، اتصال بین ال ای دی و pcb را برقرار می‌کند. از این رو الزام به استفاده از فلز مس و یا فلز پایه و روکش قلع در این قسمت وجود دارد.
هیت سینک خنک کننده چیپ پاور ledحرارت تولید شده در قسمت چیپ ال ای دی گاهاً تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد می‌رسد. از این رو وجود خنک کننده‌های با کیفیت برای انتقال حرارت چیپ به پی سی بی و سپس بدنه چراغ امری حیاتی می‌باشد. هیت سینک ها معمولاً از جنس مس آلومینیوم و آهن می‌باشند.
چیپ ساطع کننده نوردلیل اصلی اقبال گسترده از پاور led ها سایز بزرگ چیپ ال ای دی بوده است. فرایند تولید نور در این نوع لامپ ها در واقع برگرفته از رعد و برق می‌باشد ، بدین صورت که با فراهم کردن فاصله مناسب، بین سیم باردار و سیم بدون بار، امکان جهش الکترون و تولید نور فراهم می‌گردد. به دلیل سایز کوچک چیپ ال ای دی، معمولاً از نخ‌های طلا یا آلیاژهای طلا، برای تولید شماتیک آن‌ها استفاده می‌شود.
وایر های انتقال دهنده جریان پایه کاتد و آند به چیپ ledبا توجه به ابعاد بسیار کوچک چیپ ال ای دی (حدود ۵٫ میلی‌متر در ۵٫ میلی متر) ، استفاده از سیم‌هایی با ضخامت در حد میکرومتر و جوشکاری با فرایند لیزر، تنها راهکار برای انتقال جریان به چیپ led و مقاومت بالا در برابر حرارت تولید شده در چیپ می‌باشد.
پد حرارتی خنک کننده چیپ پاور ال ای دیهمانطور که گفته شد، دمای کاری چیپ در پاور led گاها به ۲۰۰ درجه سانتیگراد می‌رسد. از این رو استفاده از انتقال دهنده حرارت بین چیپ و هیت سینک خنک‌کننده برای تضمین انتقال صحیح حرارت امری الزامی می‌باشد.
فیلتر رنگ ساز فسفر

برای تولید رنگ‌های متنوع در ال ای دی‌ها از دو روش کلی استفاده می‌شود. روش اول استفاده از آلیاژهای مخصوص در وایرهای چیپ اصلی led در کنار رفلکتور آیینه‌ای متناسب در محل پرش الکترونها، به منظور تولید رنگ نور به صورت طبیعی می‌باشد.

روش دوم استفاده از لایه فسفر مخصوص با تحمل حرارت زیاد به منظور ترکیب رنگ نور چیپ ال ای دی با فسفر دلخواه و تولید رنگ نهایی می‌باشد. مثلاً در ال ای دی ها با رنگ صورتی از چیپ ساطع کننده نور آبی در کنار فسفر به رنگ قرمز استفاده می‌شود.

لنز محافظ و تنظیم کننده زاویه تابش نور ledبه دلیل وجود دمای کاری زیاد داخل پکیج led همچنین وجود لایه‌های فسفر، اکسیژن موجود در محیط، می‌توانند عمر ال ای دی را در صورت عدم محافظت در برابر اکسیداسیون، به کمتر از ۱۰ ثانیه برسانند. بنابراین برای محافظت اجزای سازنده ال ای دی در برابر عوامل بیرونی از طلق پلی کربنات یا سیلیکون استفاده می‌شود. کاربرد دیگر لایه محافظ ال ای دی تنظیم زاویه نور خارج شده از led می باشد.

دایانو در زمینه تولید انواع فریم چراغ داخلی فعالیت می‌کند. برای اطلاع از قیمت و نحوه خرید فریم چراغ داخلی کلیک کنید.

پارامترهای تأثیرگذار بر کیفیت و قیمت پاور LED

چه پارامترهایی در کیفیت و قیمت پاور led مهم است؟؟؟

زمانی که از کیفیت پاور ال ای دی‌ها صحبت می‌کنیم؛ پارامتر‌های متنوعی قابل بررسی می‌باشد. در اینجا به تشریح درباره این پارامترها صحبت خواهیم کرد.

کیفیت چیپ پاور ال ای دی : کیفیت چیپ پاور ال ای دی مهمترین عامل در ارزش گذاری و طول عمر ال ای دی ها می‌باشد. دمای کاری پایین چیپ‌های با کیفیت، در کنار استفاده از وایرهای طلایی به جای آلیاژهای متفرقه در تولید چیپ از عوامل تاثیرگذار در عمر ال ای دی می‌باشد.

هیت سینک خنک کننده پاور ال ای دی : همانگونه که مطرح شد دمای کاری چیپ ال ای دی در محدوده ۲۰۶ ۵۰ درجه سانتی گراد می‌رسد، که همین مورد، اهمیت استفاده از هیت سینک با جنس مس را هرچه بیشتر نمایان می‌کند . هرچه درجه خلوص مس پایین تر رود و به سمت آلیاژهای آلومینیوم و یا حتی آهن حرکت کنیم قیمت و کیفیت ال ای دی افت پیدا خواهد کرد.

 وایر های چیپ پاور led : سیم‌های استفاده شده برای انتقال جریان از پایه آند به کاتد به درون چیپ در ال ای دی های با کیفیت، از جنس طلا می‌باشد. به علت دمای کاری بالا و وجود تنش های حرارتی، هر چه قدر از خلوص طلا کاسته شود و به سمت آلیاژهای مس و یا آلومینیوم حرکت کنیم، شاهد طول عمر پایین تر و قیمت پایین تر ال ای دی خواهیم بود.

فیلتر نوری فسفری پاور ال ای دی: فیلتر فسفری پاور led، یکی از مهمترین بخش ها در تضمین عدم افت نور ال ای دی در گذر زمان می‌باشد. فسفر با کیفیت، تحمل درجه حرارت‌های بالا در طول عمر ۵۰۰۰۰ ساعت ال ای دی را دارا می‌باشد. کیفیت پایین فسفر موجب کاهش شدید طول عمر ال ای دی می‌شود.

پایه‌های آند و کاتد پاور led : استفاده از مس با کیفیت در تولید پایه‌های آند و کاتد، در کنار فرایند پوشش دهی آن با قلع، تضمینی دیگر برای طول عمر بالای محل اتصال ال ای دی به pcb در گذار سالیان متمادی می‌باشد. از این رو استفاده از پایه‌های از جنس آلومینیوم و آهن در دراز مدت موجب ضعف در اتصالات و خرابی محصولات روشنایی خواهد بود.

برای کسب اطلاعات بیش تر در مورد انواع فریم های چراغ خیابانی کلیک کنید.

نحوه تولید رنگ های متنوع در پاور ال ای دی

نحوه تولید رنگ های متنوع در پاور ال ای دی

عملیات تولید رنگ‌های متنوع در پاور ال ای دی به دو صورت انجام می‌شود. حالت اول، استفاده از آلیاژهای متنوع در کنار رفلکتور‌های خاص در چیپ ال ای دی می‌باشد. در این حالت به اصطلاح رنگ با چیپ اورجینال تولید شده است و ال ای دی از قیمت بالایی برخوردار خواهد بود. همچنین شاهد طول عمر بالا در ال ای دی خواهیم بود.

حالت دوم، استفاده از فیلتر‌های نوری فسفری برای تولید رنگ‌های دلخواه؛ تولید رنگ‌های پرمصرفی همچون سفید آفتابی و… . کماکان با فرایند چیپ‌هایی با رنگ اورجینال غیر ممکن می‌باشد. از این رو به طور مثال در رنگ سفید، رنگ نور تولید شده چیپ آبی رنگ می‌باشد. ما با استفاده از فیلتر فسفری رنگ در پاور ال ای دی به رنگ سفید دست پیدا خواهیم کرد. همچنین برای تولید رنگ صورتی از چیپ آبی رنگ و فیلتر به رنگ قرمز بهره می بریم. این روش تولید رنگ امکان دستیابی به طیف گسترده‌ای از رنگها را به تولیدکنندگان پاور ال ای دی فراهم کرده است.

برند های مشهور تولید کننده فروشنده پاور led

مهمترین عامل در پیدایش برندهای متنوع تولید پاور ال ای دی، افزایش راندمان نوری در ازای مصرف پایین انرژی الکتریسیته می‌باشد. از پرچمداران این حوزه می توان به شرکت NICHIA ژاپن، شرکت OSRAM آلمان، شرکت های CREE و BIRIDGILUX امریکا، شرکت‌های EPILED و EPISTAR تایوان و شرکتهای بی‌شماری در کشور چین همچون Sanaan، REFOUND، mls و … اشاره نمود.

راهکار عملی برای تست طول عمر ال ای دی (تست تخریب ال ای دی)

راه کار علمی برای انجام تست طول عمر ال ای دی (تست تخریب) چیست؟

مهمترین عامل برای تضمین یک تولید با کیفیت انتخاب قطعات بادوام می‌باشد . کیفیت پاور ال ای دی به عنوان مهمترین عامل در طول عمر محصولات روشنایی تولید شده با این تکنیک اهمیت بسیار بالایی خواهد داشت. در اینجا قصد داریم با معرفی روشی بسیار ساده امکان سنجش طول عمر پاور ال ای دی را به شما معرفی کنیم. در این روش کافیست پس از جمع آوری مدل های مختلف مد نظر خود تعداد ۶ عدد از هر سری ال ای دی را با یک رشته سیم مسی بسیار نازک با یکدیگر سری کنیم و بدون استفاده از هیچگونه هیت سینک یا خنک کننده، شکلی همچون یک گردن بند تولید کنیم. سپس دو سر مثبت و منفی ال ای دی ها را به یک درایور ۳۰۰ میلی آمپر متناسب با تعداد ال ای دی ها متصل کنید.

توجه داشته باشید برای انجام این تست باید محیطی فاقد گردش جریان هوا انتخاب شود. که شانس انتقال حرارت از کف ال ای دی به محیط خارج بسیار پایین باشد. در ابتدای این تست لومن هر سری ال ای دی باید اندازه گیری شود. سپس پس از روشن کردن این سری هر ۱۰ ساعت لومن پاور ال ای دی ها، مجدداً اندازه گیری می‌شود و در جدول ثبت و ضبط می‌گردد. مدت زمان این تست ۷۲ ساعت می باشد و ال ای دی هایی که کمتر از ۵ درصد نور خود را از دست داده باشند، دارای کیفیت فسفر ایده آل و قابلیت ارائه گارانتی تا ۳۶ ماه را دارا می‌باشند.  آن‌هایی که افت نورهای بالای ۳۰ درصد و حتی تا ۹۰ درصد تجربه کنند؛ قابلیت استفاده در محصولات با کیفیت شما را نخواهند داشت.

در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیش تر در مورد فروش فریم وال واشر کلیک کنید.

نحوه خرید مدل  اقتصادی  در پاور ال ای دی ها

با توجه به افزایش نرخ ارز در سال ها و ماه‌های گذشته، استفاده از چیپ‌های ال ای دی سایز بزرگ برای تولیدات با کیفیت تقریباً غیر ممکن شده است. از این رو توصیه می‌شود به جای انتخاب پاور ال ای دی با چیپ سایز بزرگ و کیفیت غیر قابل اعتماد از چیپ های ال ای دی با سایز کوچکتر و باکیفیت، با ساختار داخلی سیم‌های طلایی و خنک کننده مسی برای تضمین تولید کالای باکیفیت استفاده نمایید.

نکات مهم در مونتاژ Power LED

نکات مهم در مونتاژ پاور led ها

فرایند صحیح مونتاژ، در طول عمر محصولات روشنایی از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از از قطعات بسیار حساس برای مونتاژ، پاور ال ای دی ها می‌باشند. در اینجا به چند نکته برای مونتاژ صحیح پاور ال ای دی ها اشاره خواهیم کرد.

استفاده از دستکش و سطح کار الکترو استاتیک: مالش دست به سطوح مختلف موجب تشکیل الکترون‌های ساکن می‌شود. این الکترون‌ها گاهاً تا ده هزار ولت بر روی سطوح جامد و نارسانای ابزارها و بدن انسان می‌شود؛ که انتقال این جریان به درون ال ای دی از طریق محل لحیم کاری می‌توانند آسیب‌های شدیدی به وایرهای داخل ایدی وارد کند.

استفاده از هویه مناسب و زمان کوتاه لحیم کاری برای مونتاژ پاور ال ای دی : باید توجه داشت هنگام مونتاژ پاور ال ای دی ها تمام یا قسمت عمده حرارت نوک هویه، به درون چیپست ال ای دی وارد می‌شود. که اهمیت استفاده از هویه با دمای مناسب ( هویه ۶۰ وات) ،زمان لحیم‌کاری کوتاه، حتی به وسیله پیش گرم کردن پی سی بی های آلومینیومی را بسیار مهم می‌کند.

استفاده از سیم لحیم با کیفیت: وجود قلع با درصد بالا در سیم لحیم موجب کاهش زمان لحیم کاری خواهد شد. از این رو پیشنهاد می‌شود از برندهای معتبر سیم لحیم برای مونتاژکاری خود استفاده نمایید.

استفاده از خمیر سیلیکون با کیفیت بالا: به دلیل حرارت بالای تولید شده توسط پاور ال ای دی‌ها و وجود خلل و فرج میکروسکوپی در محل اتصال کف ال ای دی به pcb آلومینیومی؛ استفاده از خمیر سیلیکون کافی و با کیفیت بر ای انتقال حرارت بهتر، امری الزامی می‌باشد. باید توجه داشته باشید حداقل ضریب انتقال حرارت خمیر قلع یک و نیم وات بر سانتی متر مربع می‌باشد.

استفاده از pcb آلمینیومی: پی سی بی آلومینیومی تنها گزینه مناسب برای مونتاژ بردهای پروژکتوری و وال واشری است. این امر بخاطر حرارت بالای پاور led ها در کنار الزام استفاده از خمیر سیلیکون و توزیع حرارت در واحد سطح به صورت سریع می‌باشد. از این رو باید استفاده از پی سی بی های فایبر گلاس و یا استخوانی را برای تولید محصولات روشنایی بر پایه پاور لیدی کنار گذاشت.

انتخاب هیت سینک متناسب با وات تولید شده : دمای ایده آل برای محصولات روشنایی تولید شده با استفاده از پاور ال ای دی‌ها حدود ۵۰ الی ۶۰ درجه سانتیگراد می‌باشد. این دما با ابزارهایی از جمله دماسنج دستی و ترموگراف قابل اندازه گیری می‌باشد. از این رو انتخاب بدنه پروژکتور یا وال واشر متناسب با وات تولیدی محصول برای انتقال حرارت متناسب بسیار مهم خواهد بود.

کاربرد پاور ای ای دی در محصولات روشنایی

کاربرد پاور ال ای دی در محصولات روشنایی

امکان مونتاژ دستی، دوام بالای این نسل از ال ای دی ها، همچنین وجود لنز های ۲۲ میلیمتری با زوایای بسیار متنوع، پاور ال ای دی ها را به انتخابی ایده آل تبدیل کرده است. پاور ال ای دی ها در پروژکتور ال ای دی، چراغ های دفنی، والواشر ها و… با نورهای برد بلند و متناسب برای کار در شرایط سخت بسیار مناسب هستند. از این رو با وجود ورود نسل ال ای دی های اس ام دی به بازار پاور ال ای دی‌ها طرفداران زیادی برای خود دارند.

خرید پاور led از فروشگاه اینترنتی دایانو

دایانو با داشتن سابقه بازرگانی هفت ساله در زمینه‌ی پاور ال ای دی‌ها خود را به عنوان منبعی معتبر برای خرید پاور ال ای دی به تولیدکنندگان معرفی کرده است. تامین کالاهای صرفاً با کیفیت و ضمانت‌دار در کنار ارائه دیتاشیت کلیه محصولات این اطمینان را به شما می‌دهد؛ که محصولاتی با کیفیت به سبد تولیدات خود اضافه نمایید.‌

سوالات متداول هنگام خرید پاور ال ای دی

قسمت‌های اصلی سازنده پاور led، بدنه یا پوسته خارجی، پایه‌های آند و کاتد، هیت سینک خنک کننده چیپ، چیپ ساطع کننده نور، وایرهای انتقال دهنده جریان پایه کاتد و آند، پد حرارتی خنک کننده، فیلتر رنگ ساز فسفر، لنز محافظ و تنظیم کننده زاویه تابش نور می‌باشد.

کیفیت چیپ مهم ترین عامل در ارزش گذاری و طول عمر ال ای دی‌ها می‌باشد. همچنین جنس هیت سینک و سیم‌های استفاده شده برای انتقال جریان از پایه‌های آند و کاتد نیز تاثیر‌گذار هستند. که بهتر است هیت سینک از جنس مس و سیم‌ها از جنس طلا باشد. موارد دیگری مانند فیلتر فسفری پاور ال ای دی و جنس پایه‌های آند و کاتد، نیز از دیگر پارامتر‌های مهم در خرید پاور ال ای دی می‌باشد.

شرکت های زیادی در زمینه تولید و فروش پاور ال ای دی‌ها فعالیت می‌کنند از جمله NICHIA که یک شرکت ژاپنی است. شرکت آلمانی OSRAM و شرکت های آمریکایی CREE و BIRIDGILUX از جمله این شرکت‌ها هستند. دلیل محبوبیت این برند‌ها افزایش راندمان نوری در ازای مصرف پایین برق است.

گروه تولیدی دایانو دارای سابقه 7 ساله در زمینه تولید و فروش انواع محصولات و تجهیزات روشنایی می باشد. هدف ما تولید محصولات با کیفیت با قیمت مناسب و رقابتی است . برای مشاوره می توانید با شماره 03191005051 داخلی 2102 تماس بگیرید.

میزان رضایت خود را با درج امتیاز، نشان دهید. نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت کامنت ها برای ما بنویسید.

4/5 - (8 امتیاز)

مقالات دایانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *